L'estratègia de Trump de la Xina no funciona

- Jan 07, 2019-

L'enfocament escabrós de l'administració és ineficaç, si no és perjudicial per als interessos dels EUA. I només augmenta la melodia nacionalista de Beijing.

La voluntat de l'administració de Trump d'empènyer els xinesos més en el comerç ha afectat un acord bilateral. Beijing està escoltant. Fins ara, tot bé. Ara la qüestió és el que volen aconseguir els EUA. Resposta: la destrucció total de la Xina com a competidor.

 

Això no és un objectiu comercial, i les demandes que es fan es contradiuen. Aquest objectiu desperta innecessàriament els temors nacionalistes més profunds de Pequín.

 

No és segur el que oferirà a continuació i convençut que els Estats Units van persuadir eficaçment a Canadà perquè portés un executiu a Huawei Technologies Co. com a ostatge; la Xina està recuperant estratègies i retòriques jingoístiques familiars. És probable que les coses pugin molt més des d'aquí.

 

Mentrestant, l'economia nord-americana està incorrent en un dolor que l'administració Trump pretén alleujar amb un programa de rescat de $ 12 mil milions per ajudar els agricultors. El dolor pot valer-se de resistència si s'aconsegueix alguna cosa. Però l'únic resultat probable és la reducció del comerç i els productes xinesos més cars. En altres paraules, els impostos de greix al consumidor nord-americà.

 

Durant els últims mesos, les importacions xineses d'Estats Units han disminuït bruscament, que van disminuir un 25 per cent al novembre, tot i que les seves exportacions als EUA van continuar augmentant. La gran fallida es va iniciar al juliol, després que Washington implementés la primera llista de tarifes específiques de la Xina.

 

Inicialment, era sorprenent i encoratjador que finalment una administració nord-americana estigués disposada a cridar al bluff de Xina. Els problemes en el comerç bilateral realment són profunds, i Pequín té una estratègia coordinada de robar tecnologia nord-americana i evadir les lleis nord-americanes de control de l'exportació. L'accés al mercat s'ha deteriorat de moltes maneres, ja que el país es va unir a l'Organització Mundial del Comerç l'any 2001 i va obrir compromisos per obrir-se. El país subvenciona les indústries que després obtenen avantatges injustos contra els productes estrangers competidors.

 

El lideratge polític de la Xina regula al plaer de les seves forces militars i de seguretat, un fet poc apreciat als EUA. Les potències més regressives i nativistes de Beijing es mantenen a la vora quan el país demostra força i fins i tot bellicòsit. La postura de Trump podria desencadenar fàcilment una reacció contra la qual els EUA estan mal preparats.